Birey ve Toplum Sosyal Bilimler Dergisi, Türkçe ve İngilizce dillerinde yılda iki defa (Haziran ve Aralık) yayımlanan hakemli, disiplinler arası akademik bir dergidir. Dergi'nin amacı sosyal bilimlerin bütün alanlarında(kamu, hukuk, edebiyat, felsefe ve ilgili diğer alanlar) özgün çalışmaları yayımlamak ve bu alanlardaki disiplinler arası çalışmaları özel sayılarla teşvik etmektir.
Dergide yayınlanan çalışmalardan herhangi bir ücret alınmaz.
Dergi, bu alanlardaki kuramsal, uygulamalı ve karşılaştırmalı çalışmaların yanı sıra sosyal bilimler alanına yeni bakış sağlayacak diğer alanlardan katkılara da açıktır. Derginin kitap eleştirisi bölümünde sosyal bilimler ve ilgili alanlarda çıkan temel kitapların değerlendirmelerine yer verilecektir. Dergide yayınlanan yazıların ilmî, fikrî ve hukukî sorumluluğu yazarlarına aittir. Yayın kurulu gönderilen yazıların yayınlanıp yayınlanmaması konusunda serbesttir. Dergiye gönderilen yazılar iade edilmez.
Makaleler öncelikle editörün kontrolünden geçerek yayın kurulunda değerlendirilir. Dergiye gönderilen yazıların yazım kurallarına uygun olması gerekmektedir. Editör , gönderilen çalışmaları doğrudan doğruya reddedebilir. Yazı çift körleme yöntemiyle iki hakeme gönderilir. Yazılarda, çift körleme sistemi uyarınca, yazarların isimleri çalışma metninden çıkartılarak ilgili hakemlere gönderilir. Yazarlara çalışmanın hangi hakemlere gönderildiğiyle ilgili bilgi verilmez. Değerlendirmenin birisi olumsuz olduğu takdirde üçüncü hakeme gönderilir. Yayımlanması uygun bulunmayan çalışmalara yönelik gerekçeler, editör grubu tarafından yazarlara iletilir. Yazıların nihai yayım kararını yayın kurulu verir.
Derginin diğer bölümlerinde yayımlanmak üzere gönderilen çalışmalar, editör grubu tarafından değerlendirilmektedir.
2.2. Yazar/Yazarlar
2.2.1. İki yazarlı metinler için parantez içinde “&” sembolü kullanılmalıdır. Örneğin; (Marx & Engels, 2018, s. 26)
2.2.2. İkiden fazla yazarı olan metinler için ilk yazarın soyadının ardından “vd.” (ve diğerleri) eklenmelidir. Örneğin; (Akşit vd., 2012, s. 403)
2.2.3. Metin-içi kaynak gösterirken iki veya daha fazla esere atıf yapılmak isteniyorsa, eserlerin kaynakçada göründükleri şekilde (yani alfabetik olarak) noktalı virgülle ayrılarak sıralanması gerekir. Örneğin; (Lefebvre, 2019; Weber, 2012)
2.2.4. Aynı yazarın birden fazla eseri kaynak olarak gösterilecekse yazarın adı bir kez belirtilmeli, ardından eserlerin tarihi virgül ile ayrılarak eklenmelidir. Örneğin; (Gökalp, 1976, 1991)
2.2.5. Aynı soyadına sahip yazarların, karışıklığı önlemek adına isimlerinin baş harfleriyle belirtilmesi gerekir. Örneğin; (A. Kurt, 2009; H. Kurt, 2012)
2.2.6. Bir yazarın aynı yıla ait iki kaynağı gösterileceği zaman kaynakçadaki sıralamalarıyla birlikte yayın yılının yanında küçük harfler alfabetik sırayla (a, b, c) kullanılmalıdır. Örneğin; (Bauman, 2016a, 2016b)
Crossley, N. (2011). Towards Relational Sociology. Routledge.
3.1.2. İki Yazar: Yazarlar soy isimlerine ve baş harflerine göre listelenir. Yazar isimleri virgül ile ayrılır ve “&” sembolü kullanılır.
Altun, Ş. & Sarıoğlu, C. (2006). Türk Popüler Tarihinde İlkler. Alfa Yayınları.
3.1.3. İkiden Fazla Yazar: Yazarlar soy isimlerine ve baş harflerine göre listelenir. Yazar isimleri virgül ile ayrılır ve son yazarın adının önüne “&” sembolü kullanılır.
İmer, K., Kocaman, A., & Özsoy, A. S. (2011). Dilbilim Sözlüğü. Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi.
3.1.4. Çeviri: Soyadı, A. A. (Yayın Yılı). Kitabın Adı (A. Soyadı, Çev.). Yayınevi
Jensen, H. (2018). Weber ve Durkheim: Metodolojik Bir Karşılaştırma. (D. Boyraz, Çev.). Dergâh Yayınları.
3.1.5. Kitap Bölümü: Soyadı, A. A. (Yayın Yılı). Bölüm başlığı. İçinde A. Soyadı (Ed./Eds.), Kitabın Adı (ss. sayfa aralığı). Yayınevi.
Egan, J., & O'Neil, J. M. (1992). Men's And Women's Gender Role Journeys: A Metaphor For Healing, Transition, And Transformation. B. R. Wainrib (Ed.), Gender Issues Across The Life Cycle (ss. 107-123). Springer.
3.1.6. Çok Ciltli Eser: Soyadı, A. (Yayın Yılı). Kitabın adı (edisyon, cilt). Yayınevi.
Zeydân, C. (2019). İslâm Uygarlıkları Tarihi (3. Baskı, 2. Cilt). İletişim Yayınları.
3.2. Makaleler
3.2.1. Basılı Dergi:
Yazar bilgilerinden sonra yayın yılı yazılmalıdır. Makale başlığı tırnak işareti ya da italik olmadan yazılmalıdır. Dergi adı cilt numarasıyla birlikte italik yazılmalı, yayın sayısı parantez içinde verilmelidir. Son olarak makalenin dergi içindeki sayfa aralığı verilmelidir.
Soyadı, A. (Yayın Yılı). Makale başlığı. Dergi Adı, Cilt(Sayı), sayfa aralığı.
Emirbayer, M. (1997). Manifesto For a Relational Rociology. American Journal of Sociology, 103(2), 281-317.
3.2.2. Elektronik Dergi:
Basılı dergi makalelerindeki kurallara ek olarak sayfa aralığı verildikten sonra DOI numarası eklenmelidir. Makalenin DOI numarası bulunmadığı durumlarda URL eklenmelidir.
Deaton, A. & Kahneman, D. (2010). High Income Improves Evaluation of Life But Not Emotional Well-Being. Proceedings of the National Academy of Sciences, 107(38), 16489-16493.https://doi.org/10.1073/pnas.101149210
3.2.3. Popüler Dergi:
Soyadı, A. A. (Yıl, Ay). Makale başlığı. Dergi Adı, Cilt(Sayı), sayfa aralığı.
Henry, W. A. & Mehta, N. S. (1990, Nisan). Beyond the melting pot. Time, 135(17), 28-31.
3.2.4. Gazete:
Soyadı, A. A. (Yıl, Ay Gün). Makale başlığı. Gazete Adı. sayfa aralığı.
Dixon, N. (2011, Mart 11). Yasi: One Month Later. Cairns Post. 10.
3.2.5. Kitap Değerlendirmesi:
Soyadı, A. A. (Yayın Yılı). Kitap değerlendirmesinin başlığı. [Değerlendirilen kitabın başlığı, Yazarı]. Dergi Adı, Cilt(Sayı), sayfa aralığı.
Ecer, H. (2020). Kentsel Heterotopya. [Kentsel Heterotopya: Özgürleşme Mekânı Olarak Eşikler Kentine Doğru, S. Stavrides]. Strata: İlişkisel Sosyal Bilimler Dergisi, (3), 147-154.
3.3. Diğer Kaynaklar
3.3.1. Ansiklopedi ya da Sözlük Maddesi (Kolektif):
Kurum ya da kuruluş adı. (Yıl). Madde başlığı. İçinde Eserin Adı (edisyon, sayfa numarası). Yayınevi.
TDK. (1942). Mâkul. İçinde Felsefe ve Gramer Terimleri (s. 142). Cumhuriyet Basımevi.
3.3.2. Ansiklopedi ya da Sözlük Maddesi (Tek Yazar):
Soyadı, A. A. (Yıl). Madde başlığı. İçinde A. A. Soyadı (Ed.), Eserin adı (edisyon, sayfa numarası). Yayınevi.
Akarsu, B. (2007) Adalet. İçinde Felsefe Terimleri Sözlüğü (10. Baskı, s.17). İnkılâp Yayınevi.
3.3.3. Tez:
Soyadı, A. A. (Yıl). Tez başlığı (Yayın no.) [Doktora/Yüksek Lisans Tezi, Üniversite]. Veritabanı ya da Arşiv Adı.
Çetin, A. (2002). Memlük Devletinde Askeri Teşkilat [Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi]. YÖK Tez Merkezi.
3.3.4. Sempozyım/Panel/Konferans Bildirisi:
Soyadı, A. A. (Yıl, Ay Gün). Bildiri Başlığı. İçinde A. Soyadı (Dzn.), Sempozyum Adı. Sempozyum/Panel/Konferans Yeri. URL (varsa).
Çelebi, N. (2005, Mayıs 14). Socius Kavramı Üzerine. İçinde Galatasaray Üniversitesi (Dzn.), Parçalanmalar Çağında Yeni Toplumsallıklar: Uluslararası Sosyoloji Kolokyumu. İstanbul.
3.3.5. Web Sayfası:
a. Tek yazar: Soyadı, A. (Yıl, Ay Gün). Sayfa başlığı. Web sayfasının ismi. URL
Price, D. (2018, Mart 23). Laziness does not exist. Medium. https://humanparts.medium.com/laziness-does-not-exist-3af27e312d01
b. Kolektif: Kurum ya da organizasyon adı. (Yıl, Ay Gün). Sayfa başlığı. Web sayfasının ismi. URL
American Society for the Prevention of Cruelty to Animals. (2019, November 21). Justice served: Case closed for over 40 dogfighting victims. https://www.aspca.org/news/justice-served-case-closed-over-40-dogfighting-victims
c. Anonim: Sayfa başlığı. (Yıl, Ay Gün). Web sayfasının ismi. Gün Ay, Yıl tarihinde URL sayfasından alındı.
Tuscan white bean pasta. (2018, February 25). Budgetbytes. 15 Ağustos 2023 tarihinde https://www.budgetbytes.com/tuscan-white-bean-pasta/ sayfasından alındı.
d. Tarihsiz: Yazar ya da kurum adı. (t.y.) Sayfa başlığı. Web sayfasının ismi. URL
National Alliance on Mental Illness. (t.y.). Mental health conditions. https://www.nami.org/Learn-More/Mental-Health-Conditions
e. Online Sözlük ya da Ansiklopedi Maddesi: Soyadı, A. A. (Yayın Yılı). Madde başlığı. İçinde A. A. Soyadı (Ed.), Eserin başlığı (edisyon). Yayınevi. URL ya da DOI.
Epstein, B. (2021). Social Ontology. İçinde E. N. Zalta (Ed.), The Stanford Encyclopedia of Philosophy (2021 Kış Edisyonu). Metaphysics Research Lab, Stanford University. https://plato.stanford.edu/entries/social-ontology/
Makale Yazım Şablonu için Tıklayınız
Birey ve Toplum Sosyal Bilimler Dergisi Araştırma ve Yayın Etiği Kuralları
Dergimizde makale gönderim ve işlem ücreti alınmamaktadır.
BİLSAM Yayıncılık Bu dergi açık erişim sağlama politikasını benimsemiştir.
Dergide yayınlanan yazıların ilmî, fikrî ve hukukî sorumluluğu yazarlarına aittir. Yayın kurulu gönderilen yazıların yayınlanıp yayınlanmaması konusunda serbesttir. Dergiye gönderilen yazılar iade edilmez. DERGİYE GÖNDERİLEN YAYINLAR İNTİHAL AÇISINDAN İNCELENİR.
Yayımlanmış yazıların her türlü yayın hakkı Birey ve Toplum Dergisi'ne aittir. Dergide yayımlanmış yazılardan kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz.